Kontakta oss               Hämta gratis testkonto!               

Ladda upp video

Logga in på Streamio!

För att ladda upp din första video behöver du såklart logga in på ditt konto. Enklast är att gå till Streamio webbsidan – www.streamio.se – och där logga in genom att klicka på ”Logga in”-knappen högt uppe på höger sida. Detta tar dig till Streamio’s inloggning där du direkt kan fylla i din kontoinformation.

Du kan självklart ansöka om ett gratis testkonto om du inte redan är kund. (tips för dig som vill experimentera! Skaffa gärna ett extra testkonto för att laborera med, det är gratis och kan kännas tryggare att använda ett konto du enkelt kan överge när du är färdig med ditt testande).

Kontrollpanelen

När du loggat in kommer du till kontrollpanelen. Här har du länkar till de vanligaste åtgärderna, information om ditt konto och hur mycket du nyttjat den aktuella perioden, såväl som en överblick av allt ditt konto innehåller.

Ladda upp en video

Snabbast är att klicka på ”Jag vill ladda upp en ny film” direkt i Kontrollpanelen. Alternativt kan du klicka på ”Bibliotek” och knappen ”Ladda upp en ny video”.

I båda fallen kommer dialogrutan för att ladda upp en ny video att visas.

ladda-upp-video

Enklast och snabbast möjliga uppladdning är att klicka på ”Välj fil” under ”Fil”, lokalisera och välja din film, och klicka på ”Överför”. Filen laddas då upp, kontrolleras att den är i korrekt format, och sedan flyttas du till biblioteket där kodning av filmen och egen hantering tar vid! Du har nu lyckats ladda upp din första film!

När din video har laddats upp till våra servrar, placeras den i en kodningskö och sedan kodas videon om enligt våra standardinställningar eller på det sätt som angivits i dina kodningsanställningar. När din video är färdigkodad kommer den automatiskt att göras tillgänglig i ditt videobibliotek. Beroende på videons storlek och längd kan det ta olika lång tid att koda om videon – från några sekunder till flera minuter eller mer om det är en lång video.I videobliblioteket kan du hela tiden följa var i processen din video befinner sig med hjälp av en förloppsindikator.

Överkurs

I uppladdningen är det ofta en god idé att att ge videon ett beskrivande namn för att kunna enkelt identifiera den i mediabiblioteket. Namnet är även sökbart. En beskrivning kan läggas till, praktiskt om man exempelvis laddar upp flera versioner av samma video eller att man bara vill ha mer information än det som ryms i titeln.

Taggar är ytterligare ett sätt att knyta information till en video. Detta kan användas för att filtrera videor i biblioteket (lägg in namn på användarna som taggar, avdelning eller kanske innehåll som förekommer ofta såsom kommunfullmäktige eller bolagsstämma). Man kan även skapa ”arkivspelare” som automatiskt hämtar alla videor som har en särskild tagg och därmed alltid är uppdaterade på webbsidan. Läs mer om taggar här.

Slutligen kan man ändra kodningspreferenser. Här kan man välja t.ex. ”Automatiska inställningar” som är Streamio’s grundinställning. Detta val väljer de flesta. Man kan även skapa egna inställningar för hur man vill få filmerna anpassade och välja dessa med ”Kontoinställningar”. Med ”Anpassade inställningar” kan man göra speciella inställningar för enkoderingen av just den här filmen. Samt, slutligen, – ”Gör inga omkodningar” som behåller filmen endast i originalformat vilket kan vara bra om man vill ladda upp videor enbart för att ha alla organisationens filmer samlade på Streamio, men inte avser att använda vissa i nuläget och därför inte vill att det ska ta onödig plats, eller så har man redan skapat en perfekt enkodering av en film och vill göra just den tillgänglig med Streamio som CDN. Klicka i ”Använd uppladdad film som videoström” i så fall så går den att dela som en vanlig Streamio-film.

Massuppladdning av video

Ibland behöver man ladda upp en hel drös med videor på en gång och då finns det en funktion som hjälper till med det – läs mer om det här!