Hantera video

Tips och trix för hur du kan hantera online video i Streamio

I ditt bibliotek återfinns allt du laddat upp och skapat i ditt konto: Video, Bilder, Spellistor, Spelare, Ljud, Undertexter och livesändningar. Vi kommer inledningsvis fokusera här på filmer eftersom det är den vanligaste användningen av Streamio, lite längre ner kommer kortfattade introduktioner till övriga delar!

Filmer

Videobibliotek

Under fliken Filmer finns allt videomaterial som laddats upp till ditt konto tillgängligt. Alla operationer som rör filmen efter uppladdning, men före publicering görs här!

Videobiblioteket

I översiktsbilden ser man ett antal av de filmer som finns i kontot – längst ner på sidan kan du ändra hur många videos som skall visas per sida för optimal överblick. I övre delen kan man välja sorteringsordning: Senaste, Äldsta, Alfabetisk ordning, Mest visade, Störst, Minst, Skapare. Dessa är rätt självförklarande men värdefulla när man börjar få mycket filmer på kontot, då man lättare kan hitta rätt.

Bredvid sorteringsordningen finns möjligheten att filtrera efter tagg. Har man gett filmerna relevanta taggar såsom exempelvis ”reklamfilm”, ”företagspresentation”, ”bolagsstämma”, eller ”kommunfullmäktige”, så kan man enkelt få en lista på bara de filmer som man vill arbeta med för stunden. Vilka taggar ni vill använda på erat Streamio konto väljer ni enkelt själva!

I själva filmlistan ser man en förhandsgranskning i form av en tumnagel från videofilmen, med filmens längd, titel och beskrivning och filens storlek. De blå ”knapparna” är de taggar som filmen givits, dessa går att trycka på för att snabbt filtrera fram alla filmer med den taggen. Längst till höger visas tid för skapande, skapare samt antalet visningar för varje filmklipp.

Bulkredigera

Längst upp i högra hörnet på varje filmlistning finns det en ruta, klicka på rutan för att välja filmen. Här kan du markera flera filmer samtidigt genom att kryssa i dess ruta. Detta kan användas för att snabbt redigera flera filmer, exempelvis kan ett antal filmer raderas eller kopieras till andra konton.

Det finns även funktioner längst ner för att markera alla, eller avmarkera alla valda filmer – samt invertera valet (kryssa i de filmer du inte vill bearbeta i en lista och tryck på invertera så är rätt filmer valda).

Kopiera mellan konton: Vanligaste användningsområdet för detta är för företag och organisationer som har två konton som vill kopiera valda filmer mellan sina konton. Har du tillgång till flera Streamio-konton kan det väljas i rull-listen längst ner för att kopiera filmer dit.

Ofta används ett internt konto med hårda säkerhetsinställningar påslagna för filmer som inte ska kunna ses utanför det egna nätverket eller webbsidan, det kan exempelvis för utbildningsfilmer eller inspelade interna möten som inte bör spridas till allmänheten. Och ett publikt konto där filmer ämnade till allmänheten kan publiceras och distribueras till den publika webbsidan.

Andra möjligheter är att: Snabbt avpublicera ett antal filmer – markera filmerna och välj avpublicera för att göra ett antal filmer ospelbara oavsett var de är publicerade – bra vid juridiska frågetecken. Det går också att radera ett antal filmer – Används med försiktighet, det går inte att återställa!

Redigera film – klicka på en av filmerna i listan!

Hantera videofilmer i Streamio

Om du klickar på en videofilm i ditt ”Bibliotek” så öppnas filmens egen sida. Här inne på filmens egna sida kan du se statistik för filmen alternativt radera filmen, båda funktionerna finns i titel-baren högst upp till höger.

Till höger om tumnageln återfinns filmens beskrivning och taggar, det är här du kan lägga till och ta bort taggar för filmen.

Radera film

Högst upp i högra hörnet finns soptunnan. Klicka där för att radera den utvalda filmen!

Statistik

Bredvid soptunnan i övre högra hörnet finns ett stapeldiagram. Klicka där så leds du direkt till statistiksidan för den valda filmen!

Information – titel, beskrivning och taggar

Här kan man ändra den information, ”meta-data”, som är lagrad för filmen. Titel och beskrivning blir redigerbara genom att  klicka direkt på texten, kom ihåg att klicka på spara efter genomförda ändringar.

Taggar är ett eget kapitel – För att lägga till taggar kan man skriva vad man vill i rutan och klicka på ”lägg till”-knappen. Meningen med taggar är att likartade filmer ska ha samma taggar och av detta skäl så presenteras förslag när bokstäver börjar skrivas in i fältet ”Ny tagg…”, välj en av de förslagna taggarna i drop-down-menyn om det är någon som passar! Finns inte den taggen du vill använda så skapar du enkelt en ny genom att skriva in hela taggens namn och trycka på enter.

Vill du ta bort en tagg så klickar du bara på den lilla sopkorgen bredvid taggen.

Förhandsgranska film

Själva filmen går att förhandsgranska direkt här – klicka på playknappen i filmen så spelas den i fönstret i Streamio portalen!

Startbild – Tumnagel (Thumbnail)

Filmens startbild eller tumnagel kan enkelt väljas. Streamio genererar automatiskt en startbild från den uppladdade filmen, men vill du ha kontroll över detta så får du såklart det. Här kan du läsa mer om våra nya funktioner och hur du kan välja en skärmdump från din video som startbild eller tumnagel. Du kan exempelvis välja att lägga in en speciell startsida eller en logtyp i början, detta gör man genom att ladda upp det man önskar som bild och välja det i ”Startbild” menyn.

För att ladda upp en bild att använda som startbild så väljer du enklast ”gå till bilduppladdningssida” i menyn under filmen. Detta tar dig till uppladdningssidan för bilder:
ladda upp anpassad startbild för video

Uppladdning fungerar exakt som för filmer:

• Välj en bildfil under ”Fil”
  • Ge den en titel och taggar om så önskas (kan hoppas över)
  • Klicka på knappen ”Ladda upp bild”.
  • När bilden är uppladdad så befinner du dig i ”Bilder”-fliken av Biblioteket där alla bilder samlas.
  • Växla tillbaka till ”Filmer”, öppna den film du vill arbeta med och välj den ny-uppladdade bilden i menyn under filmen!

Övriga flikar

I mediabiblioteket ser du flera av nedanstående sektioner, här får du en kort introduktion för mer djupgående beskrivning se våra andra supportartiklar!
Bilder
Här återfinns alla bilder som du laddat upp och som finns tillgängliga för publicering eller för att använda som startbilder för videor.
Här återfinns alla spellistor som du kan publicera i dina videoarkiv. Spellistor gör att en Arkivspelare kan innehålla massor med utvalda filmer istället för bara en, som den vanliga spelaren visar.
Spelare
Här återfinns alla spelare du har skapat, singelspelare och videoarkiv. Du kan skräddarsy din videospelare på flera sätt!

Ljud
Här återfinns alla ljud du laddat upp och som finns tillgängliga för publicering.

Undertexter
Här samlas alla texter om man har den funktionen påslagen. Texter laddas upp och hanteras här, och kopplas till filmer under avancerat på respektive film. – Här kan du läsa mer om undertexter och annat vi erbjuder för tillgänglig video online.

Live!
Vår funktion för livesändning hanteras från fliken ”Live!”. Här kan man starta och stoppa livesändningar och starta och stoppa inspelningar av live-streams. Inspelade filmer hamnar sedan under ”Filmer”.

Behöver du mer hjälp eller bara vill ta ett snack med oss på Streamio så kan du kontakta oss här!