Tittare klagar på buffring eller hackande video

När man streamar live så är det  som regel en del tittare som har problem. Det kan bero på många saker men de vanligaste orsakerna om det fungerar väl för de flesta är:

Streamingkvalitet

Om man streamar med högre kvalitet är det fler som drabbas av problem. Att sänka bitrate är ett säkert sätt att minimera problemen även för de med svaga uppkopplingar. Läs mer om inställningar för livestreaming här.

3G/4G Uppkoppling

Tittare som sitter med mobil uppkoppling har oftare problem än de med fast. Även om man har en bra uppkoppling så varierar prestandan över tid med antalet användare på masten och vad dom gör. Befinner man sig i rörelse i en bil eller ett tåg så hoppar man mellan master och får helt olika prestanda för varje hopp. Den enda åtgärden man kan göra här är att sänka kvaliteten på strömmen så att fler klarar av den.

Wifi-uppkoppling

I dag tar gemene man  nästan Wifi som en garant för att man skulle ha bra uppkoppling. I själva verket är väldigt många Wifi nät opålitliga och rätt dåliga. Dessutom varierar dom med övriga användares belastning så det är långt ifrån en garant. Går det skall man alltid använda kabel i stället.

Enkoderuppkoppling

Samma sak som nämnts kring mobila och wifi-uppkopplingar ovan gäller ju naturligvis även enkoderingssidan – det är viktigt att se till att man har extremt pålitlig och tillräckligt kraftig uppkoppling där man streamar ifrån. Räkna med att ha minst 10 Mbps tillgänligt för att streama i 3 Mbps, om det skall finnas mariginaler.

Encoderprestanda

Rätt inställningar för rätt hårdvara. Något som dyker upp relativt ofta är störningar på grund av att man överbelastar hårdvaran. Att enkodera film är tungt och det är rätt enkelt att överbelasta sin hårdvara. Exempel på detta är OBS Studio – dålig kvalitet, hackande, frysningar