Kontakta oss               Hämta gratis testkonto!               

Rekommenderade inställningar

Vad finns det för rekommenderade inställningar för att en video ska anses vara korrekt kodad?

För att dina filmer ska kunna kodas om av våra kodningsmotorer och visas med bästa tänkbara resultat är det viktigt att de filmer du laddar upp till Streamio har rätt upplösning och rätt inställningar.

TL;DR
Codecs: H.264/AAC
Max bitrate för standardprofilerna: 3000kbps
Framrate: Lagom

Streamio tar emot i princip alla vanliga videoformat och codecs.  Även om Streamio hanterar ett format är det naturligtvis viktigt att filmfilerna är korrekt konfigurerade för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. I princip alla videoredigeringsprogram på marknaden låter dig bestämma hur du vill att din film ska exporteras.

Oavsett vilket videoredigeringsprogram du använder, så rekommenderar vi att du följer dessa rekommendationer när du exporterar din film som ska ska laddas upp till Streamio:

FILSTORLEK
Om du har en stor fil och behöver ett sätt att koda om den så rekommenderar vi denna artikel: Konvertera eller koda om filmer.

VIDEO

Codec:  H.264
Detta är formatet din video är komprimerat med. H.264 är i dag det vanligaste och det vi använder internt i Streamio så vi rekommenderar även detta för material som laddas upp. Det fungerar med massor av andra format, men det är större risk för problem i konverteringen.

Frame Rate:  24, 25 eller 30 FPS
Detta är normalt inget man behöver ändra. Ifall videon är inspelad med mer än 30 fps och innehållet inte kräver det så kan det vara värt ändra till 25/30 fps. Anledningen till detta är att det blir färre bilder och därmed kan varje bild hålla en högre kvalitet i samma storlek. En hög frame rate är mest meningsfullt i material med mycket rörelse, som exempelvis i sport. 

Video Bitrate:  3000 kbps
Den här inställningar kontrollerar såväl filmens kvalitet som filstorlek. I de flesta videoredigeringsprogram anges denna i Kbps (kilobit per sekund). De flesta filmer spelas in i hög upplösning idag och Streamio konverterar sedan ner filerna till olika standardformat (eller enligt kontots egna inställningar). I standardinställningen blir den högsta upplösningen kring 3000 kbps för att även den skall fungera så bra som möljligt för så många som möjligt.
Av detta skäl är det inte meningsfullt att skicka upp högre bitrate än 3000 kbps om man inte a) vill spara en högre kvalitet i Streamio för framtida behov (man kanske vill lägga till en högre bitrate om några år) eller b) har skapat egna kodningsprofiler som kräver det.

Upplösning:  640px bredd (SD) eller 1 280px bredd (HD)
Om ditt videoredigeringsprogram ger dig möjlighet att justera Pixel Aspect Ratio (inte Display Aspect Ration), så försäkra dig att du väljer ”1:1” eller ”1.00” (ibland kallat ”square pixels”).

AUDIO

Codec:  AAC
För bästa resultat, så rekommenderar vi att du använder AAC (Advanced Audio Codec) som Audio Codec.

Audio Bitrate: 128 kbps
Vi rekommenderar 128 kbps som en bra avvägning mellan kvalitet och storlek – i speciella sammanhang som exempelvis musik så kan det vara en bra idé att höja detta!
320 kbps är den högsta Audio Bitrate våra kodningsmotorer kan hantera just nu. Har din film en högre audio bitrate så kommer filmen naturligtvis att fungera, men den slutliga bitraten blir max 320 kbps.

Sample Rate:  44,1 kHz
44,1 kHz är standard bitrate i våra profiler, men man kan skapa egna profiler med 48khHz och i så fall behöver uppladdade materialet stödja detta.