Publiceringsinformation för live-stream på Streamio

Allmänt om live-streaming:

Streamio tar emot video med protokollet RTMP som är den vanligaste lösningen. Video skall ha en fast ”constant” bitrate om max 3000 kbps, lämpligen håller man sig under detta för att vara säker på att det finns lite marginaler (det är inte bara videofilen utan även ljudspåret drar bandbredd). Koda med H.264 och levererar ljudet med AAC/48 kHz

Internetanslutning – se till att det finns gott om marginal på din internetanslutning. 3000 kbps är 3 Mbit, vilket låter lite, men man skall gärna ha åtminstone 5 lediga megabit för att det skall finnas marginaler. Det kan vara andra som använder anslutningen också. Detta är särskilt aktuellt om man använder 4G-uppkoppling för att sända, då denna i sig varierar mycket i kvalitet över tid.

Ingestion (sändningsinställningar):

Protokoll: RTMP
Video: H.264 , konstant bitrate (constant bitrate, CBR). Lämplig bitrate max 2500 kbps
Ljud: AAC, 48kHz, lämpligt bitrate 128 kbps i normalfallet.
Max bitrate: 3000 kbps (läs mer nedan).

Adress: Se Bibliotek – Live! – ”Strömdetaljer” (grön knapp).
Port: 1935
Applikationsnamn, Strömnamn, Token: Se Bibliotek – Live! – ”Strömdetaljer” (grön knapp).

Rekommenderade inställningar för sändningar:

Detta är ingen absolut rekommendation utan man måste väga in fler saker för att välja kvalitet. Hur ser slutresultatet ut? Vad är det man sänder (paneldebatter kräver mindre än idrott)? Var finns våra mottagare och vad sitter de på för bandbredd? Vad klarar min utrustning av? Vad klarar min internetförbindelse av?

Dessa värden kan tjäna som en grund för eget experimenterande.

Normal kvalitet:
Upplösning: 540p, 960x540px
Bilder per sekund: 25-30 fps
Bitrate: 1200-1500 kbps
Audio bitrate: 128 kbps
Audio sample rate: 48 kHz

Hög kvalitet:
Upplösning: 720p, 1280x720px
Bilder per sekund: 25-30 fps
Bitrate: 2000-2500 (tänk på risken att gå över 3000, se nedan)
Audio bitrate: 128 kbps
Audio sample rate: 48kHz

Om man sänder med hög kvalitet kommer antalet användare som har problem möjligen vara större. Detta beror naturligtvis på målgruppen och var man når dessa, liksom innehållet man sänder. Är man orolig kan man sänka ytterligare. En lägre bitrate ökar antalet mottagare som får en bra mottagning.

Tänk även på att konstant bitrate som regel varierar kraftigt, om man panorerar eller har mycket rörelse så kommer denna stiga. När bitrate stiger närmar man sig 3000 kbps där Streamio klipper och man närmar sig även gränsen för när fler och fler användare får problem.