Publiceringsinformation för livestreaming på Streamio

Allmänt om livestreaming med Streamio:

Streamio tar emot video med protokollet RTMP som är den vanligaste lösningen för hög-kvalitativ live-streaming av ljud, video och data.

Video och ljud

Video skall ha en fast ”constant” bitrate om max 3000 kbps. Genom att hålla sig under 3000 kbps kan man vara säker på att livesändningen håller en hög kvalitet, med marginal för att det ska fungera bra för alla tittare (även sådana med mobil uppkoppling). Det går så klart att livesända med en högre bitrate än 3000 kbps, men då rekommenderar vi att du använder vår tjänst livetranskodering – läs mer om det här! Tänk på att det är inte bara videofilen utan även ljudspåret som drar bandbredd. Vi rekommenderar att koda med H.264 och levererar ljudet med AAC/48 kHz, mer om rekommenderade inställningar kommer nedan.

Internetanslutning

Se till att det finns gott om marginal på din internetanslutning. 3000 kbps är 3 Mbit, vilket låter lite men man skall gärna ha åtminstone 5 lediga megabit för att det skall finnas marginaler. Det kan vara andra som använder anslutningen också. Detta är särskilt aktuellt om man använder 4G-uppkoppling för att sända, då denna i sig varierar mycket i kvalitet över tid.

Ingestion (sändningsinställningar):

Protokoll:

• RTMP

Video:

• H.264,
  • konstant bitrate (constant bitrate, CBR)
  • Lämplig bitrate är max 3000 kbps

Ljud:

• AAC,
  • 48kHz,
  • lämpligt bitrate 128 kbps i normalfallet

Adress:

• Se Live-fliken under Streaminginställningar – knapp ”Strömdetaljer”
  • Port: 1935
  • Applikationsnamn, Strömnamn, Token: Se knapp ”Strömdetaljer” (samma som ovan)

Rekommenderad publiceringsinformation och inställningar för sändningar:

Detta är ingen absolut rekommendation utan man måste väga in fler saker för att välja kvalitet.

Hur ser slutresultatet ut?

Vad är det man sänder? (paneldebatter kräver mindre än idrott)

Var finns våra mottagare och vad sitter de på för bandbredd?

Vad klarar min utrustning av?

Vad klarar min internetförbindelse av?

Nedan ger vi förslag på några inställningsvärden som kan tjäna som en grund för eget experimenterande. Behöver du mer tips och råd kan du alltid kontakta oss, antingen genom chatt i ditt Streamio konto, på mail eller telefon!

Normal kvalitet

Upplösning: 540p, 960x540px
Bilder per sekund: 25-30 fps
Bitrate: 1200-1500 kbps
Audio bitrate: 128 kbps
Audio sample rate: 48 kHz

Hög kvalitet

Upplösning: 720p, 1280x720px
Bilder per sekund: 25-30 fps
Bitrate: 2000-2500 kbps
Audio bitrate: 128 kbps
Audio sample rate: 48kHz

Mycket hög kvalitet

Upplösning: 1080p, 1920x1080px
Bilder per sekund: 30-60 fps
Bitrate: 2500-6000 kbps (tänk på riskerna med att gå över 3000, se nedan)
Audio bitrate: 128 kbps (eventuellt högre vid konserter/musik)
Audio sample rate: 48kHz

Ju högre kvalitet det är på livesändningen ju högre är risken att någon användare upplever störningar. Detta beror naturligtvis på målgruppen och var dessa nås, liksom innehållet som sänds. Är du orolig kan du sänka dina inställningar ytterligare. En lägre bitrate ökar antalet mottagare som får en bra mottagning. Testa dig fram så kommer du se vilka inställningar som passar bäst för just dig!

Om du önskar sända med högre bitrate än 3000 kbps så rekommenderar vi att du använder vår tjänst livetranskodering – läs mer om det här! Jämför våra rekommenderade inställningar med och utan livetranskodering här.

Tänk även på att konstant bitrate som regel varierar kraftigt, om man panorerar eller har mycket rörelse så kommer denna stiga. Med stigande bitrate får fler och fler användare problem, därför är det alltid en bra idé att använda en lägre bitrate eller livetranskodering för att så många som möjligt skall få en bra uppevelse.