H.264 High, Main eller Baseline

Vad ska jag tänka på när det gäller inställningar i H.264?

H.264 inställningar

Inom live-streaming inställningar är H.264 en viktig funktion att ställa in då det är ett videokodningsformat som gör det möjligt att ge bra videokvalité med mycket lägre bithastighet än tidigare standarder utan att öka komplexiteten.

En av inställningarna som kan ändras för H.264 är profilen. De vanligaste profilerna är Baseline, Main och High.

Det som skiljer dessa åt är att de levererar lägre bandbredd ju högre man ställer värdet. I teorin skall man få samma kvalitet med lägre bandbredd om man går från Baseline till Main eller från Main till High.

Med högre videokompression så krävs mer prestanda, vilket gör att för live-sändningar är detta en aspekt att ta hänsyn till för att inte gå över prestandan man har tillgänglig. I ett sådant scenario kan kvaliteten som kommer ur datorn eller enkodern vara dålig redan innan Internetförbindelser blir inblandade.

I praktiken klarar de mesta rimligt moderna enheter High i dag, men om publiken är okänd så är Main ett bättre val då det fungerar med lite äldre utrustning. Baseline är fortfarande vanligt och problemfritt.

Tumregler för H.264 inställningar

En tumregel kan vara:
Om du sänder mot okänd publik med sannolikt varierande utrustning och uppkoppling. Välj Baseline. Detsamma kan vara bra om du har världen som marknad.

Main är ett bra val för kvalitetsstreaming när det finns anledning att tro att publiken har bra förutsättningar att ta emot streamar.

High passar bäst när man vet att det finns bra förutsättningar, strömmar i hög kvalitet mot modern utrustning.