Tittare klagar på buffring eller hackande video

Varför har vissa tittare problem med att livestreamen buffrar, laggar eller hackar?

Uppdatering – fakta i denna artikel är fortfarande korrekta men i Streamio finns nu möjligheten att livetranskodera sändingar – ett automatiskt sätt att skicka rätt kvalitet till rätt mottagare. Det betyder att de som har en bra uppkoppling kommer kunna se livesändningar från Streamio med högre kvalitet samtidigt som de som har en sämre uppkoppling får en kvalitet som fungerar utan buffering eller lagg. Läs mer om livetranskodering i Streamio här.

Buffring

När man streamar live så är det som regel en del tittare som har problem. Det kan bero på många saker men de vanligaste orsakerna bakom problemen  är precis som allting annat där det är teknik som ska fungera för massvis med olika människor med olika enheter och uppkopplingar. Vi vill dock påpeka att det allt som oftast fungerar att livestreama genom Streamio, men om det skulle uppstå problem så kan man se över följande aspekter:

Streamingkvalitet

Om man streamar med högre kvalitet ökar risken att några drabbas av problem såsom buffring. Streamingkapaciteten hänger ihop med din och tittarnas uppkoppling. Att sänka bitrate, kvaliteten på streamen, är ett säkert sätt att minimera problemen även för de med svaga uppkopplingar. Läs mer hur du ändrar inställningar för livestreaming här!

3G/4G Uppkoppling

3G och 4G är mobildata som i regel är någorlunda snabbt men instabilt. Tittare som sitter med mobil uppkoppling har oftare problem än de med fast. Även om man har en bra uppkoppling så varierar prestandan över tid med antalet användare på masten och vad dom gör. Befinner man sig i rörelse, exempelvis om man åker i en bil eller sitter på ett tåg så hoppar man mellan olika master och får helt olika prestanda för varje hopp. Om du inte kan byta till fast uppkoppling via WiFi eller helst via kabel så är den enda åtgärden man kan göra är att sänka kvaliteten på strömmen så att fler klarar av den.

WiFi-uppkoppling

I dag tar gemene man nästan WiFi som en garant för att man skulle ha bra uppkoppling.

WiFi

I själva verket är rätt många WiFi nät opålitliga med dålig prestanda. Dessutom varierar WiFi signalerna beroende på användarnas belastning, så bara för att man är uppkopplad på ett WiFi så är det inte en garant för att du inte ska uppleva buffring i din livestreaming.

Nu när många har flyttat sin arbetsplats från kontor till hemma-kontor så kanske nya WiFi problem uppstått. Här sammanfattar vi några grundläggande tips för att få ditt WiFi att fungera bättre

• Uppdatera alltid din router till senaste firmware-versionen / fast mjukvara.
  • Ifall du har en gammal router så kan du fundera över om du bör byta ut den till en nyare och snabbare.
  • Se till att samtliga datorer som är uppkopplade till WiFi nätverket har de senaste drivrutinerna för sin nätverkshårdvara.
  • Håll dina enheter uppdaterade med senaste versionerna av operativsystemen, Windows, MacOS, Android, iOS.
  • Signalerna som WiFi går på är ofta fulla med trafik. Försök använda 5-gigahertzbandet för de enheter som kan ta emot det, det är som regel trångt och snabbare än standard 2.4 gigahertzbandet.
  • Om du fortfarande har problem så kan du testa att flytta din router, en bit ovanför marken så centrerat det går brukar vara bra.
  • Det finns appar till mobiler och program för datorer som hjälper dig mäta prestandan på ditt nätverk. Du kan också använda Bredbandskollen för att se vilka hastigheter du får. Har du lägre hastighet än det du betalar för så bör du vända dig till din internetleverantör.

Förhoppningsvis kan de ovan tipsen minimera buffring av video och andra problem som hackande video. Går det så rekommenderar vi alltid att våra användare och tittarna på livestreams ska använda kabel i stället för WiFi, då slipper ni all form av buffring.

Enkoderuppkoppling

Samma sak som nämnts kring mobila och WiFi-uppkopplingar ovan gäller ju naturligtvis även enkoderingssidan – det är viktigt att se till att man har extremt pålitlig och tillräckligt kraftig uppkoppling där man streamar ifrån. Räkna med att ha minst 10 Mbps tillgängligt för att streama i 3 Mbps, om det skall finnas marginaler.

Enkoderprestanda

Rätt inställningar för rätt hårdvara. Något som dyker upp relativt ofta är störningar på grund av att man överbelastar hårdvaran. Att enkodera film är tungt och det är rätt enkelt att överbelasta sin hårdvara. Exempel på detta är OBS Studio dålig kvalitet, hackande, frysningar.

Upplever du fortfarande problem kan du alltid nå oss via vår Kontakta oss sida!