Kontakta oss               Hämta gratis testkonto!               

6 anledningar mot användandet av Youtube som videoplattform

Youtube har många brister som videoplattform, men kan vara bra socialt medie så använd Youtube som det är tänkt och skaffa en riktig videoplattform. En dedikerad videoplattform ger er alla verktyg ni behöver och ni slipper alla problemen med GDPR, förlorade leads och problematisk ägande som andra lösningar innebär. Kontakta oss på Streamio så hjälper vi dig flytta från Youtube.

Här är 6 viktiga anledningar till varför du inte bör använda Youtube som huvudsaklig videoplattform för ditt företag eller organisation:

1. Youtube är en av världens största sociala medier

Det laddas upp upp hundratals timmar av video till Youtube varje minut https://fortunelords.com/youtube-statistics/. Med den enormt stora konkurrensen är chansen därför minimal att någon skulle upptäcka just ditt innehåll.


2. Du vet inte vem som tittar och vart de tar vägen

Youtube ägs av Google som är en av världens största annonsörer. De tjänar pengar på att samla in dina kunders data och sälja annonser till dessa. Det betyder att du inte vet vilka som sett din video, men Youtube har full koll på det, och eftersom det är ett amerikanskt företag så är det GPDR-problematiskt.


3. Varför marknadsföra ett amerikanskt företag på din webbsida?

Youtube och Vimeo är två stora aktörer som erbjuder gratis tjänster på villkoret att de får ha sina varumärken i spelaren på din sida. Det ser sällan professionellt ut. Är du ett seriöst företag eller en organisation inom offentlig sektor bör du inte marknadsföra Youtube och Vimeo gratis på din webbsida. Använd istället en leverantör som låter dig designa din egna videospelare så att det blir snyggt och proffsigt.


4. Youtube är blockat i många länder och på vissa webbsidor

Ett vanligt missförstånd är att YouTube och de videofilmer som publiceras där är tillgängligt i hela världen. Youtube är geoblockat i flera länder, bland annat Kina, vilket för de flesta företag är en enormt stor marknad med över 1,4 miljarder invånare. Vissa videofilmer kan blockas av Youtube själva om de tycker att ditt innehåll är olämpligt, eller använder upphovsrättsskyddat material, oavsett om du har rätt att använda det eller inte.

Vill du undvika det irriterande problemet med att besökare på din webbplats inte kan se dina videofilmer så bör du istället använda en seriös videoplattform som är tillgänglig i hela världen för alla besökare.


5. Youtube leder dina tittar till sin plattform

Det enda som Youtube bryr sig om är att så många som möjligt tittar på deras annonser. Allt på Youtube är optimerat för att fånga in tittare till deras site. För dem spelar det ingen roll om någon tittar på just din video, de kan lika gärna annonsera och föreslå din konkurrents video.

6 anledningar mot användandet av Youtube som videoplattform 1Se exempel här på nätmäklaren Nordnets webbsida där en av deras Youtube videor föreslår andra videor som är mer eller mindre seriösa. Det ökar inte direkt förtroendet för Nordnet.

 

6. Vem äger egentligen din video?

När du publicerar en video på Youtube är du tvungen att acceptera Youtubes avtal vilket inkluderar att de och alla andra användare av Youtube får samägnaderätt till din video.

“Genom att lägga upp Innehåll på tjänsten beviljar du Youtube en världsomspännande, icke-exklusiv, royaltyfri och överlåtningsbar licens som får underlicensieras för användning av Innehållet (inklusive att återskapa, distribuera, modifiera, visa och framföra det)”.

“Du beviljar också alla andra användare av Tjänsten en världsomspännande, icke-exklusiv, royaltyfri licens att använda ditt Innehåll genom Tjänsten, och att använda Innehållet (inklusive att återskapa, distribuera, modifiera, visa och framföra det) endast i den utsträckning som tillåts av en funktion i Tjänsten.”

Skulle du vilja behålla ägandet av det innehåll som du lagt ner stora resurser på att ta fram så rekommenderar vi att du använder en riktig videoplattform istället för Youtube. Dessutom får du behålla all information om dina tittare, utan att det delas till ett amerikanskt företag och därmed finns tillgängligt för amerikanska myndigheter.

Vill du trots allt använda Youtube som videoplattform ger vi dig här några konkreta tips för hur du använder Youtube på rätt sätt och här ger vi tre tips för bättre Youtube hantering.


Slutsats

Betrakta Youtube som den sociala mediekanal som den faktiskt är. En plats för att publicera några korta teaservideor som användas för att locka besökare till din webbplats där de kan läsa mer och kontakta er. Youtube bör inte ses som en fullständig videoplattform för seriösa företag och organisationer. Om du bara använder Youtube kommer du att gå miste om många av möjligheterna som finns med en riktig videoplattform där du kan bygga egna playkanaler, äga ditt innehåll, se statistik på användande och dessutom följa alla lagar om persondata och tillgänglighet.

Sluta dirigera bort dina besökare från din egna webbsida till Youtube, gör istället tvärt om och led dem från Youtube in till din webbsida. Börja med att skaffa ett kostnadsfritt testkonto på Streamio så hjälper vi dig därifrån. 

Har du några frågor?
Kontakta oss så hjälper vi dig!