Kontakta oss               Hämta gratis testkonto!               

YouTube – kanal eller plattform?

Vi är ständigt i kontakt med olika företag, organisationer, myndigheter och statliga verk som använder YouTube för att publicera sina videos. 

Många av dem har skapat en eller flera egna YouTube-kanaler, medan andra nöjer sig med att lägga upp enstaka filmer på YouTube och sedan bädda in dem på den egna webbplatsen.

På Streamio uppmuntrar vi alla våra kunder att skapa en egen kanal på YouTube, då det ett utmärkt sätt att tillgängliggöra filmer på ett ställe som väldigt många besöker varje dag.

Om ni dessutom lägger ner lite extra krut på hur ni kategoriserar och taggar era videos på YouTube, så kan det ha en mycket positiv inverkan på hur högt upp era videos återfinns i olika sökresultat, såväl i YouTube som i Google.

Men – vi anser dock att det också är mycket viktigt att verkligen förstå skillnaden mellan en plattform och en kanal.

Vad är en kanal?

Youtube kanal eller plattform?

En kanal är en väg till en eller flera målgrupper som kan tänkas vara mottagliga för ert budskap eller er information.

YouTube är en kanal – en alldeles utmärkt kanal i många avseenden, kanske till och med en av den bästa för vissa typer av innehåll, främst då det är en enormt stor social plattform och världens näst största sökmotor.

Men, YouTube är endast en av flera viktiga kanaler.

Andra viktiga kanaler:

 • Er egen webbplats (såklart!)
 • Kampanjsajter
 • Videobanners
 • Mobilapplikationer
 • Ert intranät
 

Sen tillkommer ju förstås alla sociala medier, som tillsammans med Youtube också är viktiga kanaler, däribland:

 • Twitter
 • Facebook
 • LinkedIn
 

Vilken eller vilka kanaler som ni bör välja i vilket läge beror naturligtvis helt och hållet på vilken typ av innehåll (budskap eller information) som ni vill förmedla till vilka målgrupper.

Givetvis bör ni alltid eftersträva att göra alla videos tillgängliga på er egen webbplats eller i ert eget intranät.

Det finns dock inga enkla eller entydiga svar på vilka andra kanaler som fungerar bäst, utan det beror helt enkelt på – ni måste testa er fram på egen hand och se vilka kanaler som funkar bäst för er.

Vad är en plattform?

En plattform är den tjänst dit ni laddar upp, lagrar, organiserar och hanterar alla era videos på.

Med hjälp av plattformen kan ni sen publicera och distribuera era videos till en eller flera olika kanaler, beroende på vilka budskap ni vill förmedla och vilka målgrupper ni vill försöka nå.

Streamio är en plattform – Streamio gör det snabbt, enkelt och mycket kostnadseffektivt att ladda upp, lagra och hantera alla era videos på ett och samma ställe.

Utöver kostnadseffektiv lagring och smart hantering av videos så gör Streamio det också snabbt och enkelt att publicera och distribuera alla era videos till alla era viktigaste kanaler, inklusive YouTube och andra sociala medier.

Dessutom ser Streamio också till att hämta in statistik från alla kanaler, så att ni lättare kan se i vilka kanaler som era videos visas mest.

En av fördelarna med video på webben är ju att det faktiskt går att se och mäta vad som funkar, vad som verkligen når fram – och vad som inte gör det.

Genom att hantera all lagring, publicering och distribution (och statistik) från ett enda ställe, med hjälp av en plattform, istället för att manuellt ladda upp filmer till mängder av olika kanaler/tjänster, så spar ni inte bara en massa värdefull tid – ni kan också få en betydligt bättre förståelse för vilka kanaler som faktiskt fungerar bäst för er.

Kan jag inte använda YouTube som en videoplattform?

Ja och nej. Eller nja…

YouTube ger er förvisso möjligheten att bädda in videos på webbplatser och en del andra kanaler, som t ex sociala medier.

Men om ni verkligen vill ha bra koll på och hantera era videos på ett professionellt sätt, så har YouTube som plattform flera begränsningar:

 • Om ni inte betalar YouTube, så finns det en överhängande risk att det dyker upp oönskad reklam på era videos (inte sällan från direkta konkurrenter!)
 • YouTube rekommenderar ofta andra videos som tittaren bör se, vilket leder tittaren bort från er kanal/sida.
 • Om ni bara bäddar in YouTube-videos i t ex andra sociala medier, så kan ni inte få någon statistik som visar er i vilka kanaler som era besökare tittar på dem. Ni vet bara att någon tittat någonstans…
 • YouTube är, av olika anledningar, helt eller delvis blockerat i en rad länder, däribland Kina.

Det finns många fler begränsningar, naturligtvis, men den viktigaste är nog att YouTube inte är en plattform, även om den kan användas som det – med alla de begränsningar som detta medför.

Vad kan en videoplattform erbjuda som inte YouTube kan?

Den stora fördelen är ju givetvis att alla i er organisation får ett gemensamt ställe, en gemensam tjänst, dit alla era videos kan laddas upp, lagras, organiseras och hanteras.

Med en professionell videoplattform som Streamio får också alla i er organisation en mycket användarvänlig tjänst som hjälper er att publicera och distribuera era videos i alla era kanaler, inklusive olika sociala medier, med professionell kvalitet.

Andra fördelar:

 • Ni kan själva anpassa utseendet på de spelare som visar era videos.
 • Ni får tillgång till en mängd andra smarta funktioner, som t ex att kunna bygga egna spellistor och publicera större videoarkiv.
 • Ni kan publicera filmer på ert intranät eller extranät, utan att behöva bekymra er om säkerheten – endast behöriga tittare kommer ges tillgång till era videos.
 • Ni kan samla in mer statistik och bättre underlag för analys och uppföljning.

Det finns många fördelar med en professionell videoplattform, men den kanske enskilt största fördelen är att den kan förenkla och effektivisera ert dagliga arbete samt spara er massor av värdefull tid.

För bara några år sedan, så var professionella videoplattformar ganska dyra och tekniskt komplicerade, vilket gjorde att en stor mängd företag och organisationer tvekade om det verkligen var värt att ta steget fullt ut och investera i en videoplattform.

Så är inte längre fallet.

Streamio är en mycket lättanvänd och smart videoplattform som erbjuder alla de fördelar som man kan förvänta sig av en professionell videotjänst. Dessutom erbjuder Streamio marknadsledande låga priser på samtliga abonnemang, oavsett kapacitetsbehov eller budget.

Så, när det gäller frågan om det verkligen är värt för ert företag eller er organisation att inte “bara” använda YouTube, utan istället investera i en riktig och professionell videoplattform, så är det på sätt och vis en kuggfråga… 😉

Prova Streamio själv så får du se.

Kostnadsfritt, givetvis.

Har du några frågor?
Kontakta oss så hjälper vi dig!