Kontakta oss               Hämta gratis testkonto!               

Bättre köer för enkodering

Vi har gjort en förbättring av vårt system för att hantera och köa enkodering av uppladdade filmer – steget som tar tid från att en film laddats upp till att den är spelbar!

TL;DR

Sammanfattning: Köerna är omprioriterade. Resurserna delas även i fortsättningen mellan konton, så att man inte behöver vänta på andra kunder i de flesta fall. Nu kommer även vi prioritera lågupplöst material för att snabbare göra filmer spelbara – läs mer nedan.

enkodering hanteras smartare i Streamio
Smartare enkodering för kortare väntetid

Vad är enkodering?

Video som skall spelas online behöver anpassas för detta. Dels behöver formatet fungera i alla enheter, sen behöver storleken anpassas för att passa olika uppkopplingar.

Hur fungerar enkodering i Streamio

När en film laddats upp kontrolleras den först och sedan placeras den i en kö för att enkoderas. Kön plockar filmer i tur och ordning och skickar den till vår farm av enkoderingsnoder. Oftast finns det ledig kapacitet bland noderna för att plocka upp ett jobb snabbt – men de flesta videos som laddas upp kodas om till tre eller fyra varianter (låg- och högupplöst). Det betyder lika många jobb per uppladdad film. Och det laddas upp mycket film till Streamio.

När köerna växer så kan det alltså bli väntetid innan man når fram i kön. Är det dessutom stora och långa filmer som laddats upp så tar det längre tid att få resultat.

Snabbare publicering av video

För att förbättra detta och fortsätta erbjuda fri enkodering för alla våra kunder har vi prioriterat om kösystemet.

Kontoprioritet

Det första som händer när man laddar upp en film är att vi tittar om kontot i fråga redan använder enkodering. Om filmer redan är under kodning så placerar man i kö på vanligt sätt (och får då vänta på att tidigare videos man laddat upp blir klara).

Om kontot inte har något som processas så får man prioritet och går före kön med kunder som redan bearbetas. Det innebär att, när det är långa köer, så väntar man vanligtvis på att eget material ska bli klart – inte andra kunders material.

Storleksprioritet

Ofta är det bråttom att publicera en film. Vi har därför prioriterat om så att vi alltid kodar mindre storlekar först. Eftersom längre upplösningar går snabbare att koda så blir videofilmer spelbara snabbare (en video i Streamio kan användas så fort det finns en enkodering färdig).

För kunder som laddar upp enstaka filmer

I praktiken innebär detta, för den som laddar upp en enstaka film, att man hamnar först i kön direkt och den lägsta upplösningen hanteras först. När vi har riktigt långa köer brukar det ändå betyda att en sån video är igång och kodas nästan direkt. Och så fort den första är klar är videon ”spelbar” och kan publiceras

För kunder som laddar upp många filmer samtidigt

Laddar man upp många filmer samtidigt så kan man fortfarande använda hela klustret av enkoderingsnoder så länge inte någon annan behöver det, när fler kunder laddar upp får man dela på kapaciteten.

Med denna uppdatering vinner man att filmer blir snabbare spelbara, tack vare att vi prioriterar de lägre upplösningarna. Om det blir riktigt långa köer som det kan bli när ett stort antal kunder laddar upp många filmer samtidigt så kommer enkoderingsnoderna steg för steg övergå till att bara koda lågupplöst material. Först när allt lågupplöst är klart så fortsätter det bearbeta högupplöst.

I praktiken innebär detta om man laddar upp stora mängder filmer samtidigt att man snabbare kommer få spelbara videos. Finns det mycket kapacitet utnyttjar man allt – annars delas det mellan kunder. Högupplöst material hanteras när det finns ledig kapacitet annars sker all prioritet på att få ut alla kunders videor i spelbart skick!

Har du några frågor?
Kontakta oss så hjälper vi dig!